JDT Izham Tarmizi Sweeper Keeper

Mungkin ramai yang sudah mengenali sosok tubuh penjaga gol daripada pasukan JDT ini. Izham Tarmizi digelar penjaga gawang masa depan negara dengan jolokan 'Modern Keeper'. Pemain itu juga seperti jelmaan Neuer versi Malaysia kerana aksi dan gayanya yang tersendiri.

Ramai penjaga gol handal daripada pasukan-pasukan lain seperti Khairul Azhan, Hafizul Kamal dan ramai lagi. Namun Izham Tarmizi kini sedang melonjak dan namanya sering diingati para penyokong tegar JDT.

Izham Tarmizi mahir sebagai Sweeper-Keeper.

Sebenarnya ramai penjaga gol dari pasukan lain hebat dalam strategi Sweeper-Keeper ini. Namun Izham memiliki sedikit keunikan apabila dengan kelincahan dan saiz tubuhnya yang mampu menjadi Sweeper-Keeper.

Sweeper Keeper adalah keadaan di mana penjaga gol akan menjadi pertahanan terakhir di garisan tinggi. Penjaga gol akan menyapu bola yang telah melepas pemain pertahanan. Dalam bahasa lain, penjaga gol akan naik atau keluar dari kotak gol untuk sweep bola yang melepasi pemain pertahanan.

Sweeper Keeper biasanya diterapkan apabila pasukan menggunakan strategi total attacking atau high line game iaitu satu keadaan pemain lebih banyak menyerang dan berada di  petank lawan.Biodata Izham Tarmizi

Nama: Izham Tarmizi Roslan
Tarikh Lahir: 24 April 1991
Asal: Terengganu
Status: Sudah Berkahwin Dengan Pelakon Terkenal Mia Ahmad
Ketinggian: 5' 8"
Pasukan: Johor Darul Takzim
Posisi: Penjaga Gol

0 comment... add one now